Werken aan water, sanitatie en hygiëne

post

Dit voorjaar bezocht Simavi-directeur Ariette Brouwer, samen met de stuurgroep leden van de andere DWA leden, Nepal. Ariette: “Nepal is een mooi land. Maar ook een moeilijk en arm land. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het bergachtige landschap bemoeilijkt bijvoorbeeld de toegang tot veilig drinkwater. Mensen die in de bergen wonen, moeten soms wel 3 uur per dag lopen om water te halen voor één gezin. Slechte hygiënische omstandigheden veroorzaken onnodige gezondheidsproblemen, soms met dodelijke gevolgen. Je ziet dat de mensen veel verdriet hebben, omdat er nog heel veel mensen op vroege leeftijd sterven. Tegelijkertijd is de Nepalese bevolking ook krachtig. Daar kunnen wij nog wat van leren!

Nepal Water for Health (NEWAH)

Een belangrijk onderdeel van mijn werkbezoek aan Nepal was een kennismaking met NEWAH, dé partner op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH) in Nepal. Simavi werkt al sinds 2003 samen met NEWAH. Het is een grote organisatie met in heel Nepal veel projecten, waarvan een aantal met ons. Partners zoals NEWAH weten precies wat er speelt in het land en kennen de bevolking goed.

resizedimage500375-47-Praten-over-water3

Ik heb gezien dat NEWAH echt samen met de gemeenschappen aan de slag gaat. Ze leggen samen met de bevolking watersystemen en wc’s aan, om zo de gezondheidssituatie te verbeteren. Maar ze werken niet alleen aan water en sanitatie: ook aan hygiëne. Dat is een logisch onderdeel van het geheel.
Naast het aanleggen van systemen, wordt er heel veel voorlichting gegeven. Dorpsbewoners worden verantwoordelijk gemaakt voor opleiding en voor het geven van workshops en trainingen. Over hygiëne, het voorkomen van ziektes en het onderhoud van de voorzieningen. Zo komt er niet alleen verbetering in de voorzieningen maar ook verandering in het gedrag: heel belangrijk om duurzame verbetering teweeg te brengen.

De kracht van NEWAH

Al sinds 2003 werken wij met NEWAH samen. Het is fantastisch om te zien hoe deze partner werkt en waar hun kracht zit. In ieder dorp waar ze projecten hebben, staan grote borden. Daarop is weergegeven wat er in dat dorp gebeurt, wat de doelen zijn, hoeveel geld er geïnvesteerd wordt en wie er verantwoordelijk is. Met tekeningen wordt laten zien hoe het dorp er uit ziet en waar bijvoorbeeld de waterleidingen en wc’s komen. Dat was heel nuttig, zowel voor ons als voor de lokale bevolking.

resizedimage500375-05-Social-map

NEWAH werkt ook aan het verbeteren van het overheidsbeleid door middel van beleidsbeïnvloeding. Daarnaast houden ze zich bezig met verbreden en versterken van de capaciteiten en de mogelijkheden van lokale groepen en instanties, zodat  ook deze groepen aanspraak weten te maken en invloed kunnen uitoefenen op het (lokale) overheidsbeleid.

In mei 2013, zijn we een nieuw project gestart met onze partner, om de toegang tot veilig drinkwater en wc’s en de hygiënische (WASH) omstandigheden te verbeteren in de westerse heuvels van Gorkha en Baglung. In drie jaar verwachten we de WASH-omstandigheden van meer dan negentienduizend mensen te verbeteren. Om dit project te financieren werken we ook in Nederland samen met enkele partners, waaronder Dopper. Hiernaast zie je mij op de foto met een Dopper bij een waterpunt van NEWAH: twee partners op één plaatje!”

resizedimage500375-13-Ariette-met-dopper2

 

Ariëtte Brouwer is director at Simavi and member of the DWA Steering committee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.