Samenwerking voor duurzame verandering

post

Dit voorjaar bezocht Simavi-directeur Ariette Brouwer, samen met de stuurgroep leden van de andere DWA leden, Nepal. Lees hier het eerste deel van haar verslag over dit bezoek.

System change door FIETS

Simavi heeft in samenwerking met de WASH Alliantie de duurzame FIETS-strategie ontwikkeld. FIETS staat voor ‘Financial, Institutional, Environmental, Technological en Social’ Sustainability. Wij noemen een programma pas duurzaam als deze voldoet aan alle vijf de criteria van FIETS.

Het is de bedoeling dat de projecten waarin wij nu in Nepal investeren, aan het eind helemaal ‘FIETS’ zijn. Dat als ons werk klaar is, de lokale bevolking het op een goede manier voort kan zetten. Niet alleen wat betreft kennis en kunde, maar ze moeten er ook voor kunnen betalen. Het centrale woord in alle gesprekken was ‘system change’, systeemverandering. Hoe krijg je écht volledige, duurzame verandering tot stand? Het goed doorvoeren van alle elementen van de FIETS-strategie is essentieel voor het bereiken van deze verbetering. Zonder bijvoorbeeld de F, een goed financieel model, kom je er niet. Dit geldt ook voor de I, E, T en S.

FIETS aan het werk

In een aantal dorpen in Nepal liep het als een trein. Daar was de landbouw georganiseerd en hadden mensen een inkomen, al was het weinig. Een deel van dit inkomen werd vervolgens door groepen vrouwen in het dorp opgehaald en op de bank gezet. Hiermee werden de wc’s onderhouden, waterleidingen gerepareerd en monteurs opgeleid. Het werkte: iedereen in het dorp heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, waardoor er verbeteringen tot stand komen.

resizedimage150280-62-Workshop-duurzaamheid

Foto: In een van de dorpen hadden ze afwasrekjes gebouwd. Als je je spulletjes hebt gewassen, draai je het om en zet je het op de rekjes, en niet meer op de vieze grond. Zo simpel, maar heel effectief.

Door al die positieve veranderingen, komen de allerarmsten uiteindelijk dichter bij de mensen die iets te besteden hebben. Ze zijn dan niet meer ‘ultrapoor’ en zo komt het financiële systeem op gang. Basis voor een goede gezondheid

Waar Simavi aan werkt,water, sanitatie en hygiëne, is heel basaal. Natuurlijk zijn er een heleboel andere dingen ook nodig, zoals voedsel, werk, woonruimte. Hier zijn onze projecten niet of in mindere mate op gericht. Toch is water, sanitatie en hygiëne ontzettend nodig, juist om vervolgens ook de andere zaken voor elkaar te krijgen. Het is de basis voor een goede gezondheid, voor een gezond leven.

Er is altijd ruimte voor verbetering. Als wij weg gaan, moet wat we achterlaten 100% duurzaam zijn. Het liefst breng je een soort vliegwiel in gang; dat ons project door een buurtdorp wordt overgenomen en dat de verandering zich vanzelf verder doorzet. Dan heb je echt ‘system change’. Dát is goed voor de gemeenschap. Daar hebben we het met de alliantie over gehad en daar gaan we ons de komende jaren hard voor inzetten. Hoe mooi is dat!”

Ariëtte Brouwer is director at Simavi and member of the DWA Steering committee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.